Hliněné tabulky staré 4 000 let udaly lokaci 11 zmizelých starověkých měst

0
1997

Více než 23 000 textů vyrytých klínovým písmem do těchto hliněných destiček bylo objeveno přímo v místech starodávného asyrského města Kültepe v Turecku. Jde o obchodní dopisy, doklady k obchodním zásilkám, účetní záznamy, pečeti a smlouvy. 4 000 let staré texty vydaly tajemství o starověkých metropolích zavátých pískem času.

Hliněné tabulky

Prostudovat tisíce hliněných tabulek je obdivuhodný počin. Gojko Barjamovič je profesor asyriologie na Harvardské univerzitě a přeložil jich a analyzoval 12 000. Takto postupně získal informace o starověkých obchodních trasách. Zrekonstruoval stovky obchodních interakcí mezi 26 starověkými městy. A 15 z nich je známých, ale o 11 městech se dosud nevědělo, že vůbec existovala. Vznikla tak mapa asyrských obchodních cest a velkých měst. Mezi jedno z měst patří dochované Ruiny Kültepe, někdejší metropole asyrského království Kaneš.

Zeměpisné vzdálenosti

Ve starověku hrály zeměpisné vzdálenosti opravdu velmi důležitou roli v tom, jak a kam bylo tehdejší zboží transportováno. Dopravit zboží z bodu A do bodu B bylo totiž tehdy mnohem těžší než je tomu dnes. Cesty byly v té době velmi obtížně sjízdné, náklad dříve nesli na svých hřbetech osli a navíc na ně všude kolem číhali lupiči. Není divu, že v dávných dobách mezi sebou mnohem více a častěji obchodovala blízká města než města vzdálená.

Matematický model

Na základě těchto dat získaných z mnoha hliněných tabulek a s pomocí mnoha matematických modelů byl mezinárodní tým ekonomů v současné době schopen vytvořit důmyslný systém vzdáleností založený na frekvenci tras mezi jednotlivými městy. Tento systém, který odborníci nyní nazývají strukturálním gravitačním modelem, jim nyní poskytl poměrně spolehlivé odhady pro zjištění, kde se tato zaniklá města nacházela a nyní už jen zbývá je objevit a prozkoumat.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here