25. 12. 1977 zemřel Charles Spencer Chaplin – 40. výročí úmrtí

0
2295

Britský a americký filmový herec, režisér a scenárista Charles Spencer Chaplin narozený 16. 4. 1889 zemřel ve věku 88 let dne 25. 12. 1977. Byl známý spíše pod pseudonymem Charlie Chaplin na mozkovou mrtvici. Geniální komik, scénárista, režisér a v skromný velký introvert. To vše byl Charlie Chaplin. Tulák se štětkou vousů, s pinčem, bambusovou paličkou, v příliš volných nohavicích a v obrovských botách je jeho typickou postavou.

Charlie Chaplin jako odtažité dítě

Narodil se do rodiny varietních umělců, jeho otec však velmi brzy opustil rodinu a dal přednost bohémskému životu. Byl velmi odtažité dítě, neměl rád společnost ostatních dětí a neuměl se s nimi bavit. Matka pro něj byla obrovským zdrojem inspirace, od které se učil hereckým technikám a životním postojům. Charles poprvé vstoupil na prkna, co znamenají svět v 5ti letech. Zastoupil matku, která při zpívání náhle ztratila hlas. Jeho vystoupení bylo opravdu tak zábavné, že mu lidé začali na jeviště dokonce házet drobné mince. Salvu smíchu vyvolalo i to, jak Charles náhle přestal zpívat, posbíral mince a pak pokračoval ve zpěvu, jako by se nechumelilo.

Charlie Chaplin v sirotčinci

Později se Charlie i se svým bratrem dostal i do sirotčince, protože matka nebyla schopna se o ně postarat. U matky se projevila duševní nemoc a chlapců se nakonec zase ujal jejich otec, který na tom nebyl o moc lépe. Byl těžký alkoholik a živila jej milenka. Alkoholismus byl příčinou smrti 38 letého Charlesa Spencera Chaplina staršího. Oba bratři se museli živit téměř sami. Vrátili se k matce, ta se o ně nebyla schopná postarat. Po čase si Charlie potřeboval sám vydělávat. Mnoho toho ale neuměl, snad jen rozesmát lidi, a tak to zkusil. Svou kariéru odstartoval v Caseyho cirkuse, později u zájezdového divadla Freda Karna. V roce 1912 odjel do Ameriky, aby začal nový život.

Němý film

Svým příjezdem vstoupil do rodící se éry němých filmů a to se mu stalo osudným. Zde konečně zužitkoval své výborné a všem dobře známé mimické schopnosti. Své grotesky a filmy si sám vymýšlel, režíroval a hrál v nich hlavní roli. Začátky filmové kariéry strávil zejména ve studiu Keystone, ale po roce odešel k Essanay. O 2 roky později odešel k Mutualu. Jeho sláva rostla a s ní i jeho honorář. Ze začátku žil s platem 150 dolarů týdně a v roce 1917 už inkasoval jako první na světě 1 milión dolarů za film.

Vyhoštění z USA

V 50. letech se dostal do potíží kvůli údajné protiamerické činnosti. Ačkoliv Chaplin zastával spíše levicové názory, toto nařčení bylo neoprávněné. Kvůli stálému odmítání přijetí amerického občanství byl pak v roce 1952 z USA zcela vyhoštěn s dalším zákazem vstupu. Nový domov společně s rodinou našel ve švýcarském městě Vevey. Do USA se vrátil jen jednou v roce 1972, kdy mu bylo uděleno čestné ocenění Oscar za celoživotní dílo.

Charlie Chaplin a 4 manželky

Charlie Chaplin měl velký talent svádět mladistvé dívky. Jeho první manželka Mildred Harrisová měla jen 16 let a on byl o 14 let starší. Jeho další žena Lita Greyová měla také 16 let, on měl už 35 let. Porodila mu 2 děti, ale i tak se po 2 letech rozvedli. S 19ti letou Paulette Godardovou, kterou si vzal ve 44 letech byl ženatý 6 let. V červnu roku 1943 se oženil po 4 s poslední ženou. Dceři dramatika Eugena O ‚Neilla bylo 18 let. Ta mu porodila dokonce 8 dětí a vydržela s ním až do jeho smrti.

Charlie Chaplin a zajímavosti

Charlie Chaplin má svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Byl pacifista a silný odpůrce fašismu. Adolfa Hitlera jeho film Diktátor rozzuřil k nepříčetnosti a Charlie Chaplin to považoval za jeden ze svých životních úspěchů. Významně se také angažoval ve sbírce na znovuvybudování obce Lidice. Tajně se zúčastnil soutěže napodobitelů Charlieho Chaplina a překvapivě skončil až na třetím místě. Jeho nejslavnější postava Tuláka Charlieho vznikla pouze náhodou. Chaplin si na sebe oblékl prostě pouze to, co měl zrovna ve skříni.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here