26. 11. poslední let letadla Concorde

0
3283

První nadzvukové civilní dopravní letadlo s názvem Concorde bylo symbolem rychlosti, elegance a luxusu, přesto ukončilo svůj pravidelný provoz docela záhy, dne 24. září 2003 v 15.15 hodin. Dne 26. listopadu téhož roku pak toto letadlo absolvovalo pod vedením šéfpilota Mikea Bannistera let zcela poslední. Vyletělo z letiště Heathrow v Londýně přímo do muzea ve Filtonu nedaleko Bristolu v Anglii. Letadlo Concord nám přitom nad hlavami létalo necelých 28 let a takto byla uzavřena éra pravidelných supersonických letů.

Poslední lety Concorde a cesta do muzea

Dne 24. října 2003 v 16:05 také dosedl Concorde na dráhu 27R londýnského letiště Heathrow na pravidelné lince BA002 z New York Concorde poznávací značky G-BOAG. Jednalo se o úplně poslední let Concordu na pravidelné lince. Poté byly britské Concordy vyřazeny ze služby a začalo se s jejich přelety do muzeí.

Concorde a jeho vznik

Concorde představoval v roce 1969 v době svého vzniku vrchol letecké techniky. K tomu, aby bylo dosaženo dvojnásobku rychlosti zvuku, mělo toto letadlo deltovitý tvar křídel, velmi štíhlý trup a pohyblivý nos, který ve vodorovné poloze úspěšně zajišťoval dobré aerodynamické vlastnosti. Naopak při přistání a vzletu svým sklopením pilotům umožnil mnohem lepší výhled z kabiny. Nevýhodou tohoto letadla byla jeho hlučnost, neboť startující Concorde byl slyšet až ve vzdálenosti 8 km. Další nevýhodou byla velká spotřeba leteckého petroleje.

Vývoj Concorde

Concorde byl vyvinut v 60. letech a v té době již vzbudil obrovský zájem u aerolinií. V roce 1967 si německá Lufthansa objednala 3 letadla. Bohužel se ale na začátku 70. let hlavně kvůli ropné krizi komerční nadzvuková letadla kvůli vysokým provozním nákladům ukázala jako dost nezajímavá. Spotřeba na 100 osobokilometrů je u Concorde téměř 17 litrů a Boeing 747 má oproti tomu 2,6 litru. Všechny objednávky byly pávě proto stornovány, jen letecké společnosti Air France a British Airways si musely Concordy převzít.

Tragická havárie

Na trasách Paríž/Londýn – New York se díky Concorde podařilo dosáhnout dosti značného zisku v luxusní přepravě cestujících. Koncem 70. let dokonce Concorde létal ve spolupráci s British Airways i na trasách dalších leteckých společností, jako byl Singapore Airlines a Braniff International. V roce 1979 byla pak jejich výroba zastavena. Důvodem ukončení provozu Concordu byl nejen drahý provoz, ale i tragická havárie v roce 2000. Tehdy kovová lamela ležící na rozjezdové dráze pařížského letiště doslova prořízla pneumatiku startujícího Concordu. Ta následně explodovala a tím protrhla nádrže letadla, které pak začalo hořet. Při neštěstí přišlo o život 113 osob.

Ukončení provozu

Do této katastrofy byla ale letadla Concorde tím nejbezpečnějším letadlem a z hlediska ztrát na životech neměla žádné. O osudu stroje, kterého bylo vyrobeno 20 kusů, rozhodly asi nakonec nejen obavy o bezpečnost, ale především velký propad v letecké dopravě po 11. září 2001. Letouny Concorde byly opravdu příliš náročné na údržbu a letecké společnosti se rozhodly jejich provoz ukončit a své cestující přepravovat v běžných letadlech.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here