Ruská ruleta – všechno nebo nic

0
2189

Všechno nebo nic, hra na život a na smrt. Jde o smrtelně nebezpečnou hru, kdy má člověk v zásobníku svého revolveru jedinou střelu, roztočí válec, přiloží hlaveň ke svému spánku a s obrovskou odvahou plnou hazardu s vlastním životem stiskne spoušť. Název je odvozen od místa vzniku, kterým je Rusko a prvku rizika, tedy ruleta.

Princip Ruské rulety

V klasické verzi Ruské rulety se používá pistole se šesti, později i se sedmi komorami. Počet hráčů je naprosto libovolný, ale střela je vždy pouze jedna. Válec je po vložení náboje vždy protočen a v dalších kolech se s ním již netočí. Takto se zvyšuje napětí. Smrtelný výstřel dříve nebo později prostě přijít musí. Variantou je použít revolver s menším počtem komor nebo zvýšení počtu kol, což zvyšuje riziko zabití.

Vznik Ruské rulety

Ruská ruleta vznikla v 19. století. Některé legendy tradují,  že vznikla mezi ruskými vojáky, jiné zase zasadili do tamních věznic, kde ji dozorci nutili hrát vězně a sázeli si na výsledek. Další variantou je zrod hry mezi carskými důstojníky, jako způsob znovu nalezení ztracené cti. Pokud byl dříve důstojník obviněn z nevhodného chování nebo zostuzen, byla Ruská ruleta jedinou možností jak zpět získat své výsostné postavení.

Ruská ruleta hraná v praxi

Dnes je Ruská ruleta zbytečné hazardování s vlastním životem pro mnoho z nás. Čím více se někdo šílené hře plné adrenalinu věnuje, tím více se přibližuje onomu vystřelení si mozku z hlavy. Jsou lidé, co si variantu smrti absolutně nepřipouští. Důkazem je případ mladíka, který se chtěl předvést před svými známými. Výsledek byl samozřejmě tragický právě v momentě, kdy si nacpal do úst poloautomatickou pistoli kalibru 45. Varianta Ruské rulety s automatickou zbraní je Polská ruleta. Existuje i Belgická ruleta, kdy se plní všechny komory zásobníku kromě jediné. Pravděpodobnost zabití se pak zvyšuje.

Oblíbenost Ruské rulety

Této hře nepodléhá jen blázen nebo sebevrah, ale často jí podléhají mladí lidé nebo dokonce i děti. Britský autor knih Graham Green uvádí, že se on sám v mládí často věnoval hraní Ruské rulety, protože jej přitahovalo vzrušení a touha dostat se z nudy. Je smutné, že si lidé nemohou vybrat nějakou perspektivní zábavu. Roku 1954 zemřel texaský bluesový hudebník, když si namířil hlaveň pistole na čelo a zbraň mu vystřelila. Do dnes se mnoho lidí domnívá, že šlo o Ruskou ruletu. John Hinckley, Jr. byl muž, který se pokusil v roce 1981 zavraždit prezidenta Ronalda Regana a i ten proslavil se také jako tvrdý hráč ruské rulety. William Shockley, vynálezce tranzistoru a nositel Nobelovy ceny za fyziku se pokusil o sebevraždu právě při hře Ruské rulety.

Ruská ruleta v TV

Ruská ruleta se objevila dokonce i v televizi. Dne 5. října 2005 hrál iluzionista Derren Brown Ruskou ruletu v britské televizi Channel 4. Senzace byla vysílána ale s několikaminutovým zpožděním, aby bylo možné v čas zasáhnout a zařadit do programu střih v podobě černé obrazovky, v momentě smrtelného výstřelu. Policie po čase uvedla, že o tom byla informována předem a v době vysílání nebyl nikdo v ohrožení. Údajně šlo o falešnou zprávu, protože Brownova pistole obsahovala slepé náboje. Testy ale prokázaly, že i slepý náboj může být potencionálně smrtelný a způsobuje otřes mozku, hluchotu a popáleniny.

Ruská ruleta v knihách

Bývalý profesionální fotbalista Herschel Walker se ve své autobiografické knize dokonce přiznal, že hrál Ruskou ruletu, zatímco jeho rodina v klidu seděla vedle v kuchyni. Statečnost nebo nalezení ztracené cti se dá ale přece dokázat mnoha jinými způsoby, pro lidstvo prospěšnými. Jestliže vás láká hazard se životem, napětí a přítomnost smrti, zkuste hledat jiný způsob. Adrenalinových zážitků, při kterých si hrábnete doslova na dno svých vlastních sil, je víc než dost.

 

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here