Objevujte svět: SYDNEY

0
1657

Největší město Austrálie Sydney leží ve státě Nový Jižní Wales na východním pobřeží, kde žije téměř 5 miliónů obyvatel. Hlavním městem je město Canberra. Slavnou budovy Opery, která je skvostem architektury, která je téměř 50 let stará, navrhl architekt Dán Utzon. Dokončenou stavbu Opery nikdy ale nespatřil na vlastní oči. Symbolem Sydney je monumentální Harbour Bridge, který spoluvytváří nejhezčí přístav světa. Znát jej můžete ze záběrů novoročního ohňostroje ze Sydney. Méně známý druhý přístav v centru města Darling Harbour disponuje spoustou vyhlášených barů a restaurací s rybími specialitami. Je zde největší promítací stěna kina Imax na světě.

Krásy Sydney

Místní Monorail, jednokolejový vlak, se elegantně prohání nad hlavami a uniká dopravním zácpám. Byl vybudována při příležitosti Olympijských her 2000. Darling Harbour bývá přeplněný k prasknutí při oslavách státního svátku Austrálie, kdy celé město pulsuje životem a všude jsou australské vlajky a jsou završeny úžasným ohňostrojem. V městských parcích létají krásní papoušci různých druhů. Opačným zážitkem jsou i pavouci, ale běžně na ně nenarazíte a většina z nich není jedovatých. Obávaní cocroaches, obdoba našich švábů, se množí zejména v létě. Na městských plážích s trochou štěstí můžete pozorovat migrující velryby s mláďaty, delfíny, čas od času žraloka i tučňáka. Při šnorchlování lehce narazíte na barevné rybky a rejnoky.

Sydney tak trochu jinak

Místní pláže jako Bondi či Bronte asi 30 minut od centra města, které se nazývá CBD, můžete běžně místo MHD využít i přepravní loď zvanou ferry, která se nedostane do dopravní zácpy. Sydney nabízí krásné pobřeží s opravdu průzračnou čistou vodou, velmi čisté pláže s jemným pískem a skalními útesy. Vody oceánu jsou většinu roku studené a teplota vody se pohybuje kolem 20°C. Útoky žraloků jsou ojedinělé a napadnou většinou surfaře, kteří se pohybují dál od břehu. Na nejznámější pláži Austrálie s názvem Bondi Beach vždy spustí sirénu. Je zde velké množství stylových barů a kaváren.

Sydney a pohodový život

Sydney není levná záležitost, zejména jde-li o bydlení, restaurace a dopravu. Lidé jsou zde velmi dobře placení a i průměrný člověk má dobré živobytí. Ušetříte za benzín, kdy litr přijde na 25 korun a téměř se nepoužívá centrální topení v domech. V zimě je teplota přes den asi 14°C a zimní pneumatiky na auto nepotřebujete. Je tu spousta nádherných národních parků, jako Royal National Park, druhý největším národní park na světě, 40 km od města plný opuštěných pláží a v divoké přírodě. Park Blue Mountains je 100 km od Sydney ve vnitrozemí, s kaňony a vodopády, treky všech obtížností pro vyznavače horské turistiky.

Dobré jídlo

V Sydney je mezinárodní kuchyně, s výbornou asijskou kuchyní, sushi, čerstvými rybami, levné thajské restaurace i specifickou čínská kuchyně v čínské čtvrti. Luxusní restaurace najdete v blízkosti Sydney Opery, ve čtvrti Rocks a Darling Harbour, s výhledem na moře. Na Bondi Beach najdete menší restaurace, kde si znamenitě si pochutnáte. Specializované restaurace jsou i na ulici Oxford street a v oblasti Darlinghurst. Zvláštností je restaurace s úžasným výhledem na Sydney v Sydney Tower nebo krásný bar v hotelu Shangri La s výhledem na přístav i Operu. Noční život, kde si na své si přijdou gayové a lesbičky, vyznavači tanečních klubů, živé hudby, klidných a romantických tónů na lodi i v baru. Luxusní podnik Ivy v centru města na George street, hodně barů a klubů na jednom místě je na Kings Cross a krásné bary a noční zábavu najdete i na Bondi Beach.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here