Papír z kamene bude běžná věc, máme nevyčerpatelné zdroje

0
1816

Již ve škole jsme se učili o kamenných tabulkách, které byly jednou z prvních psacích pomůcek, které člověk začal používat ještě dříve než papír. Japonský podnikatel se odvážil vrátit na začátek a prostě znovu vyrábí papír z kamene. O kamenné tabulky se ale nejedná. Firma TBM, jejímž majitelem je Nobujoši Jamasaki, vyrábí opravdový papír z vápence, který je všude kolem, a jeho zdroje jsou takřka nevyčerpatelné. Ochrana krajiny je tedy nadějná. Můžeme opustit velké obavy z odlesňování a nedostatku vody v souvislosti s neustálým růstem poptávky po papíru, která se má navíc ještě do roku 2030 dokonce zdvojnásobit. Doba internetové komunikace? Kdeže, tiskneme stále víc.

Nobujoši Jamasaki

Nobujoši Jamasaki opustil školu již v 15 letech a začal pracovat jako tesař. Pak byl prodejcem ojetých aut. Touží být podnikatelem, který vytvoří společnost s nekonečnou životností. Jeho nalezený materiál bude hrát na mnoha místech první housle zejména proto, že nyní svět čelí růstu populace a nedostatku vody. Výroba tuny běžného papíru vyžaduje zároveň i 100 tun vody. Papír Limex od firmy TBM se ale vyrábí naopak zcela bez vody. Na množství 20 stromů při výrobě potřebuje na stejný podíl hotového papíru autor méně než 1 tunu vápence a 200 kg polyolefinů. Jde o polymery vyrobené z jednoduchého olefinu. Jamasakiho inspirovala dovolená v Evropě a zdejší stará architektura. Hledal projekt s podobným odkazem. V roce 2008 také náhodou narazil na Tchaj-wanu na papír vyrobený z kamene, nápad byl na světě, a ta se rozhodl vytvořit vlastní technologii.

Cesta k technologii

Komerční výroba začala v červnu 2016 v závodě v Mijagi v oblasti zničené zemětřesením v roce 2011. Začátky byly ale těžké. Podnik byl otevřen v únoru 2015 a až do června nadcházejícího roku neměli na prodej vůbec nic. Po celou tuto dobu byly placeny suroviny, elektřina i mzdy. Pak ale přišla ohromující vizitka její vlastnosti. Společnost TBM má v současnosti 80 zaměstnanců a příjmy kolem jedné miliardy jenů. Pouhý zlomek tržeb, jako mají přední japonští producenti papíru. Jamaski chce do roku 2035 dosáhnout příjmu 1 bilion jenů a rozjet stovky továren po celém světě ve všech oblastech bohatých na vápenec a zároveň i chudých na vodu. Cílí na Maroko a Kalifornii.

Kvalita papíru

Papír se netrhá, nekrčí a jde na něj psát i pod vodou. Inkoust se na něm nerozmaže. Společnost TBM funguje 5 let a nedávno získala od svého podporovatele miliardu jenů, což je v přepočtu asi 200,7 milionu korun. Společnost chce také vstoupit na burzu do roku 2020. Hlavní část dnešních příjmů firmy pochází z vizitek s dokonale uhlazeným povrchem, jako by byl laminovaný, které je obtížné ohnout i přetrhnout, odolávajících vlhkosti, na které se dá psát i pod vodou. Kvality tohoto papíru těžce něco předčí. Společnost bude vyrábět i jídelníčky pro více než 400 sushi restaurací v Japonsku provozovaných společností Sushiro Global Holdings.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here