29. 8. – Evropská noc pro netopýry

0
1530

Každý podzim se po celé Evropě konají takzvané Evropské netopýří noci. Ty pak mají za úkol představit jediné aktivně létající savce, kterými jsou právě netopýři. Jde se o zcela unikátní akci, na které se tak mohou všichni návštěvníci setkat s živým netopýrem někde v přirozeném prostředí a to za asistence odborníků. V noci z 28. na 29. srpna tak probíhá každoročně Evropská noc pro netopýry. Pořádají ji všechny evropské země, které se připojily k Dohodě o ochraně populací evropských netopýrů, v originále Agreement on the Conservation of Populations of European Bats – EUROBATS.

Akce a netopýři

Konané akce seznamují širokou veřejnost jednak s výzkumem a ochranou netopýrů, ale i s dosavadními výsledky výzkumů a poznatky o jejich životě. Veřejné přednášky pak probíhají u nás i na mnoha místech Evropy. U nás v České republice se pořádají akce prostřednictvím členů ČESON, Česká společnost pro ochranu netopýrů. V programech různých akcí vás mohou čekat vědomostní kvízy a soutěže o netopýrech, hry pro děti, promítání krátkých filmů a dokumentů, přednáška, ukázky lovu netopýrů pomocí batdetektoru a odchytových sítí s ukázkou vybavení speleologů, tedy jeskyňářů.

Netopýři v České republice

Na území České republiky bylo až doposud objeveno 25 druhů netopýrů a 2 druhy vrápenců. Toto číslo ale zdaleka nemusí být zcela konečné, protože nám informace o netopýrech ještě z mnoha území republiky doposud chybí. Mnoho území nebylo prozkoumáno. Například v roce 2011 se podařilo v západních Čechách objevit netopýra pobřežního. Celkové mapování výskytu netopýrů není jedinou náplní zaměřeného programu.

Ochrana netopýrů

Důležitým předpokladem pro ochranu netopýrů je zejména ochrana míst, kde se vyskytují a žijí, ochrana jejich zimovišť a letních kolonií. Ochránci přírody neustále zajišťují před nezvanými návštěvníky mnoho vstupů do štol a jeskyní, kde většinou tito savci zimují. Instalují vletové otvory do půdních prostor, kde se velmi často ukrývají letní kolonie netopýrů, společně s lesníky ochraňují doupné stromy nebo třeba vyvěšují speciální budky určené právě pro netopýry v místech, kde je nedostatek dutin přirozených. Doupnými stromy rozumíme stromy s dutinami, jenž vznikly hnilobou jádra nebo dlabáním datlovitých ptáků. Odumřelé kmeny stále stojících stromů jsou nezbytné, nejen pro netopýry, ale i pro vývoj mnoha druhů živočichů.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here