8. 3. Mezinárodní den žen

0
3169

Mezinárodní den žen neboli MDŽ slavíme od 8. března roku 1910, kdy v tento den vyšlo do ulic 40 000 newyorských švadlen, aby protestovaly proti svým špatným životním podmínkám. Poprvé se tento den slavil v roce 1911, kdy jej vyhlásilo OSN.

Ženy bojovaly za svá práva již ve starověku

Už od dávného starověku se některé ženy chtěly vyrovnat mužům, snažily se jim zabránit ve válkách, zabíjení všech lidí a hlavně dětí. Za Velké francouzské revoluce bojovaly za své volební právo a rovnoprávné postavení také Pařížanky, pod heslem: Volnost, rovnost, bratrství. Na přelomu 19. a 20. století už také začaly ženy pracovat v továrnách, ale bylo to za velmi nelidských podmínek a také za mnohem nižší ohodnocení než muži. Což ostatně zůstalo, platy mezi muži a ženami nejsou na stejných postech srovnatelné ani dnes. Tehdy také vznikaly první odborové svazy, ve kterých se ženy začaly organizovat a bojovat za svá práva.

Pochod newyorských švadlenek

Před první světovou válkou, v době známých sociálních krizí, začala vznikat myšlenka, aby se ženy právě v některý konkrétní den scházely a navíc k tomu požadovaly volební právo. Tyto požadavky poprvé zazněly na mezinárodním sjezdu žen v roce 1907 ve Stuttgartu. Toho se tehdy zúčastnily delegátky z 15 zemí. V následujícím roce už pochodovaly ulicemi New Yorku tisíce žen. Požadovaly svá hospodářská práva a k tomu také kratší pracovní dobu.

MDŽ

Hned od následujícího roku se začal ve Spojených státech slavit Národní den žen. V Evropě byl pak zaveden o 2 roky později, v roce 1910. Den 8. březen se jako slavený Mezinárodní den žen ustálil ve svých oslavách po první světové válce, zejména pod vlivem velké demonstrace v Petrohradě. MDŽ bylo oficiálně uznáno v roce 1975 Organizací spojených národů – OSN a následně jej také přijaly vlády jednotlivých zemí. U nás se MDŽ slavilo v soukromí i na veřejnosti, děti nosily kytičku svým učitelkám, ve škole vždy vyráběly přáníčka a dárky pro své maminky a babičky. Pro dospělé se pořádaly podnikové oslavy, kde se ženám děkovalo za jejich práci a svátek byl oblíbený.

MDŽ a Svátek matek

Těsně po sametové revoluci, v roce 1990 byl ale Mezinárodní den žen zrušen jako komunistický svátek. Tehdy se politici domnívali, že jej nahradí polozapomenutý Svátek matek. Jenže každá žena není a někdy nemůže být matkou a těchto žen stále přibývá. Ženy jsou ale vzácnou součástí naší společnosti. MDŽ je dnem boje za rovnoprávnost v rodinném životě, v práci, ve vzdělání i v politice a to je stále aktuální, a nejen proto se v roce 2004 do našich kalendářů MDŽ zase vrátilo.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here