23. únor 1941 – první izolace čistého plutonia

0
1746

Plutonium, chemická značka Pu, je šestý člen z řady aktinoidů, druhý transuran, silně radioaktivní a velmi toxický kovový prvek, který je připravovaný uměle bombardováním uranu v jaderných reaktorech, a bohužel se využívá i pro výrobu atomových bomb. Je využitelné rovněž jako palivo pro jaderné reaktory a současně i jako zdroj energie pro radioizotopový termoelektrický generátor.

Plutonium

Plutonium bylo poprvé připraveno roku 1940 hned dvěma vědeckými týmy bombardováním 238U neutrony. Událost proběhla v jaderné laboratoři v Berkeley na kalifornské univerzitě. Zde jej připravili kolegové Edwin M. McMillan a Philip Abelson a následně v britské Cambridgi ohlásili jeho přípravu Norman Feather a Egon Bretscher.

První izolace čistého plutonia

Příprava a izolace čistého kovu se pak uskutečnila dne 23. února 1941 v Berkeley bombardováním uranu jádry deuteria v cyklotronu. Jako autoři tohoto experimentu jsou označováni Glenn T. Seaborg, Edwin McMillan, J. W. Kennedy a A. C. Wahl. Vzhledem k probíhající II. světové válce byly výsledky tohoto bádání udržovány velmi dlouho v tajnosti, zvláště proto, že jedna ze dvou atomových bomb následně svržených USA na Japonsko byla vyrobena právě z plutonia.

Nový výzkum profesora Thomase Albrecht-Schmitta z Floridské státní univerzity

Plutonium se nechová přesně tak, jak se vědci dosud domnívali. Nálezy vyvinout technologií na likvidaci jaderného odpadu. Albrecht-Schmitt a jeho tým výzkumníků studovali plutonium více než 20 let. K jejich překvapení se plutoniová organická sloučenina, kterou syntetizovali v laboratoři, chovala stejně jako sloučeniny vytvořené s lehčími prvky. Jeho struktura je opravdu velmi jednoduchá. Lze tak využít i ostatní těžké prvky jako je uran nebo třeba berkelium. Plutonium vytváří divoce pulzující barvy, může být fialové, zářit krásnými odstíny růžové, nebo velmi temně černomodré. Tato sloučenina je hnědá, jako nádherná tabulka tmavé čokolády, jak říká Albrecht-Schmitt.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here