Unikátní objev nového sálu v Cheopsově pyramidě pomocí kosmického záření

0
2323

Neprozkoumanou skrytou místnost o délce 30 m objevili vědci uvnitř Cheopsovy pyramidy, která je největší podobnou stavbou na světě, známé jako Velká pyramida. Jde o záhadnou dutinu, která se nachází nad Velkou galerií. Tým vědců a badatelů ji objevil s pomocí výjimečné technologie kosmického záření, které proniká přes kameny mnohem účinněji než rentgenové záření. Nově objevený prostor je velký asi jako letadlo pro 200 pasažérů. Jeden z vedoucích pracovníků mezinárodního výzkumného projektu ScanPyramids Mahdí Tajúb také komentoval zveřejněné výsledky v časopise Nature. Big void, v překladu velké prázdno, jak objev nazvali výzkumníci, má podobné vlastnosti jako Velká galerie, která je největší probádanou místností uvnitř Cheopsovy pyramidy.

Cheopsova pyramida v Gíze

Cheopsova pyramida v Gíze stojí na předměstí Káhiry a byla postavena před více než 2500 lety, tedy před narozením Krista. Má výšku 139 m a strana čtvercové základny je dlouhá 230 m. Stavba se řadí mezi 7 starověkých divů světa a jedinou dodnes zachovanou. Velké prázdno je uzavřený prostor a vše uvnitř je nedotčeno od chvíle jejího vybudování. Jde o nesmírně vzrušující objev, jak to komentuje členka mise ScanPyramids Kunihiro Morišimaová z univerzity v japonské Nagoji.

Ozařování pyramidy

Utajenou místnost odhalilo ozařování pyramidy proudem elementárních částic zvaných miony, které procházejí materiály podobně, jako to umí rentgenové záření. Při průletu pak zpomalují, případně se zastaví zcela. Strukturu ozařovaného objektu pak ukazuje právě množství částic, které projdou skrze něj. Vědec Sébastien Procureur podotýká, že technologie není nová, pouze jsou přístroje v současné době mnohem přesnější a odolnější. Dokáží také konečně odolat a vydržet v drsných podmínkách egyptské pouště.

Ukrytá tajemství

Je třeba zodpovědět otázky, co se asi nachází uvnitř nově objeveného prostoru a za jakým účelem Velké prázdno vzniklo. Neví se, zda jsou uvnitř nějaké vzácné artefakty, neboť tak malé předměty nedokáže dané snímání zachytit. Mahdí Tajúb se domnívá, že tato dutina může představovat současně hned několik sousedících místností, nebo třeba velkou vodorovnou chodbu či druhou Velkou galerii. Odpovědi by mohl přinést budoucí vývoj speciálního robota, který bude zkonstruován pro průchod velmi drobným otvorem. Prozkoumat Big void, zejména dostat se bez jeho porušení dovnitř, bude v každém případě mimořádně obtížné. Vědci jsou ale stejně napjatí jako my, co se v novém prostoru uvnitř Cheopsovy pyramidy skrývá.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here