5. 10. Světový den učitelů

0
3748

Světový den učitelů spadá na datum 5. října. Jde hned o druhý svátek po Dni učitelů v březnu oslavující J. Á. Komenského. Světový den učitelů byl vyhlášen roku 1994 a v tento den také vždy začíná anketa Zlatý Ámos, tedy anketa o nejoblíbenějšího učitele ČR. Tento den je věnován všem učitelům i proto, že jde o nesmírně důležité povolání. Právě učitelé se velkou měrou podílí na výchově a vzdělání našich nových generací. Ovlivňují nás a naše děti v tom nejcitlivějším věku. Den učitelů je každoročně vyhrazen k ocenění práce pedagogů.

Den učitelů

Světový den učitelů se tedy od roku 1994 po celém světě slaví 5. října. V České republice jsme ale velmi citliví k tradici a každoročně 28. března také oslavujeme výročí narození Jana Amose Komenského. Ten se totiž narodil v roce 1592 v Nivnici u Uherského Brodu a je uznáván jako významný český spisovatel, humanista, filozof, teolog a zároveň i zakladatel moderní pedagogiky. Ministerstvo školství tento den vždy vyhlašuje výsledky ankety Zlatý Ámos a uděluje také Plakety Jana Ámose Komenského pro ty nejlepší učitele. V anketě se vyhlašuje hned několik kategorií, některé pak hodnotí odborná porota a některé hodnotí i samotní žáci. Učitel by neměl být jen oblíbený, ale také dobrý a měl by mít přátelský přístup k dětem.

Učitelé jsou ohroženi syndromem vyhoření

Práce učitelů není často patřičně ohodnocena a bohužel ani respektována. Proto v tento den nastává ta nejlepší příležitost své učitele jakkoliv potěšit a ukázat, že se žáci a studenti ve škole cítí velmi dobře a že si svých učitelů skutečně váží. Učitelská profese patří mezi ta povolání, která jsou nejvíce ohrožena známým syndromem vyhoření. Psychiatr Jan Cimický je už od začátku předsedou komise, která Zlatého Ámose vybírá. Zejména psychické a fyzické vyčerpání, které je také tím hlavním příznakem častého syndromu vyhoření, je způsobeno tím, že učitelům po delší době výkonu svého povolání dost ubývá energie, kterou neustále předávají druhým lidem. Je to velmi náročné. Po nějaké době by měli mít učitelé nárok na delší placené volno.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here