23. 9. 1907 narozen František Filipovský – 110. výročí narození

0
1722

František Filipovský byl velký herec, dabér a režisér. Připomínáme si již 110. výročí jeho narození. František Filipovský se narodil 23. září 1907 v Přelouči jako syn skladatele, hrál na několik hudebních nástrojů a zpíval i ve sboru. V letech 1931 až 1938 byl členem Osvobozeného divadla a pak od roku 1945 do 1992 členem pražského Národního divadla, kde odehrál desítky rolí.

Divadelní hry v kostce

Můžeme jmenovat ty nejdůležitější hry jako Misantrop, kde hrál Klitandra, Hrátky s čertem, kde hrál Karborunda, Oresteia, kde hrál druhého starce, Lesní panna, kde hrál Kapouna, Revisor, kde si zahrál Ivana Kuzmiče Špekina, Maryša a jeho role soudního sluhy, Lucerna, kde hrál Zimu, Anna proletářka s rolí Rudolfa Bechyně, Don Juan s rolí chudáka, Cyrano z Bergeracu a jeho role dotěrného muže, Střílej oběma rukama a nezapomenutelná role Jáchyma, Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, kde se objevil jako Starý Mareš a mnoho a mnoho dalších.

František Filipovský ve filmu

František Filipovský se nejvíce proslavil v televizi a ve filmu. Tam se začal objevovat od 30. let, nejprve jako komik a pak v rolích studentů. Šprty Krhounka a Mazánka z komedií 30. let, psaných na motivy knih Jaroslava Žáka, si vybaví asi každý. Později také velmi často působil i v rozhlase a vystupoval v různých estrádách. Mnoho filmů, v nichž František Filipovský doslova exceloval, přestože bohužel tento velký herec na filmovém plátně nikdy nedostal svou hlavní roli, se dnes stalo známou klasikou. Jsou a budou stále reprízovány a my, jako diváci, je budeme vždy vyhledávat, protože jsou zárukou vkusné a kvalitní zábavy s úžasným okořeněním humoru Františka Filipovského.

Filmy v kostce

Z více než stovky filmů, ve kterých si nezapomenutelně zahrál, můžeme jmenovat třeba film Škola, základ života z roku 1938, Cesta do hlubin študákovi duše z roku 1939, Císařův pekař a pekařův císař z roku 1951, Dobrý voják Švejk z roku 1956, Hrátky s čertem z roku 1956, Čtyři vraždy stačí drahoušku z roku 1970, Dívka na koštěti z roku 1972 nebo Marečku, podejte mi pero z roku 1976. V roce 1977 si pak zahrál velkou roli dědy Lišky v komedii režiséra Václava Vorlíčka, Což takhle dát si špenát. Děti si jej mohou dodnes pamatovat jako krále z pohádky Honza málem králem z roku 1976. S rolí pana Valeriána se objevil v úspěšných několika filmech o básnících režiséra Dušana Kleina.

Vynikající český dabér

František Filipovský byl nejen vynikající herec ale také vynikající český dabér. Svůj hlas nejčastěji propůjčoval neméně skvělému francouzskému herci a komikovi Louis de Funés, zejména ve filmech o četnících. Ve slavné ruské pohádce Mrazík jeho hlas slyšíme z úst Baby Jagy. Mnoho herců pak také prohlásilo, že jeho dabing je mnohem lepší než originál a to i těch, které nadaboval. Na jeho počest se také každoročně uděluje Cena Františka Filipovského za dabing. František Filipovský zemřel 26. 10. 1993 v Praze. Jeho dcera Pavlína Filipovská je úspěšnou zpěvačkou, vnučka Pavlína Wolfová, dcera Pavlíny Filipovské, je zase úspěšnou moderátorkou. Jeho syn se nedal na hereckou dráhu.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here