Cibetková káva – nejvzácnější druh kávy

0
6475

Nejvzácnější druh kávy, jejímž původcem jsou indonéské cibetky. Jedna z nejdražších a gurmány nejžádanějších káv pochází z Filipín. Označení pro cibetkovou kávu Kopi Luwak, pochází z indonéštiny. Kopi znamená káva, luwak označuje cibetku. Káva se zpracovává z trusu cibetek, konkrétně z druhu nazývaného cibetka palmová. Cibetku můžeme najít v Asii, Africe nebo jižní Evropě. Unikátní druh kávy pochází nejvíce z Asie, zejména z indonéských ostrovů nebo z Jávy.

Cibetky a káva

Cibetky jsou sice masožravé, nepovrhnou ani sladkými kávovými třešněmi. Sběračům usnadní práci tím, že za ně vybírají jen ty zralé. Jakmile bobuli cibetka sní, ta projde jejím trávicím traktem téměř neporušená. V žaludku dochází k tzv. fermentaci, která dodává výsledné kávě její specifickou a nezaměnitelnou chuť i aroma. Jde o tajemství za všechny peníze. Není divu, že si Filipíny své zvláštní bohatství bedlivě střeží. Jde o nejlépe střežené tajemství Filipín a díky ceně kávy se není čemu divit.

Kávová zrnka

Kávová zrnka jsou přírodně zpracována v těle cibetky a po opražení jsou více olejnatá, mají silnější aroma a výbornou chuť, i když je to zvláštní u něčeho, co prošlo trávicím traktem cibetky. Podle některých má tato káva chuť hořké čokolády, podle jiných chuť karamelu bez její typické kávové hořkosti, další v ní dokonce cítí švestky. Je třeba ji ochutnat a vytvořit si vlastní názor.

Sběr kávy

Sběrači to nemají lehké. Trus cibetek se nachází hlavně v horách a navíc obzvláště v hustém křoví, kde cibetka tráví většinu času. Nalezení cibetčí hromádky není věc náhody. Zkušený sběrač si cibetku vystopuje. Obalená zrnka kávy se pak proplachují v horských říčkách, usuší a praží jako běžná káva.

Cena kávy

Kopi Luwak je nejdražší kávou na světě díky své exkluzivitě. Filipíny vyprodukují jen půl tuny kávy ročně. Je k dostání i v České republice. Ceny se liší, kilo Kopi Luwak pod 10 000 korun jednoduše nekoupíte. 50 g balení cibetkové kávy lze koupit za 750 korun. Káva je jedinečná a chutná tak, že se do ní investovat opravdu vyplatí.

Simulovaná cibetková káva

Němečtí vědci duplikovali enzymy, které jsou zodpovědné právě za změnu chuti cibetkové kávy. Káva zraje mimo žaludky živých cibetek za účasti naprosto stejných enzymů. Výsledek je výborný a káva je téměř k nerozeznání od pravé cibetkové kávy. Výhodou je i cena, káva je ještě levnější. Nejznámějším výrobcem této kávy je asijská káva Trung Nguyen. Lze ji zakoupit i u nás.

Týrání cibetek ve velkochovech

Farmy, ve kterých se cibetky chovají ve velkém v klecích, jsou terčem kritiků. Dostávají jíst pouze kávu a fungují jako stroje na trávení. Cibetka v zajetí často kávové plody nejí anebo se nechce množit. Při koupi kávy si pohlídejte, aby měl prodejce certifikát Certified Kopi Luwak Coffee zaručující, že cibetky nejsou chované v klecích, káva není smíchaná s jiným druhem kávy a že zrnka jsou místními farmáři ručně zpracovávána.

Příprava cibetkové kávy

Pro přípravu cibetkové kávy je vhodný např. french press, moka konvička nebo alternativní Vacuum pot. Cibetková káva se dá připravit přes filtrační papír jako filtrovaná káva. Při přípravě cibetkové kávy se držte několika základních pravidel, téměř stejných, jako při přípravě zrnkové kávy. Kupte si kvalitní a certifikovanou kávu a neskladujte ji v lednici před ani po namletí. Zrnka umelte na hrubost podle přípravy, kterou jste se rozhodli využít. Hrubší pro french press, jemnější pro moka konvičku, velmi jemnou pro espresso. Správná teplota vody je 95° C a je to důležitý faktor. Správný poměr vody a kávy je 9 gramů na zhruba 170 mililitrů vody.

Káva pro gurmány

Káva z cibetek není pro každého, ale pro pravé milovníky kávy, kteří si budou chtít dopřát něco opravdu mimořádného, a cena je neodradí. Ve filmu The Bucket List z roku 2007 si Jack Nicolson nechává připravit šálek cibetkové kávy velmi stylově, ve Vídeňském vacuum potu.

Kofein versus astma

Cibetka byla brána jako záškodnice kávových plantáží a v minulosti došlo téměř k jejímu vyhubení. Bývala lovena i pro farmaceutické účely, protože její maso prosáklé kofeinem velmi pomáhalo proti astmatu a bronchitidě. V současnosti se doporučuje astmatikům již rovnou popíjet 2 šálka denně kávy Kopi Luwak. Kofein je léčivá droga uvolňující průduškové svalstvo.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here